Naam - Valk
Scheepstype - Motorschip
Bouwjaar - 1916
Scheepswerf - Firma Weduwe J.L. de Ceuvel
Opdrachtgever - Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij
Materiaal - Staal
Lengte - 17,60 m
Breedte - 4,0 m
Diepgang - 1,75 m (op de hak)
Motor - Nu een DAF 575 turbo (bij de bouw een Kromhout 70 PK)
Vaargebied - Amsterdam, Noordzeekanaal, Noordzee
Toepassing - Vervoer personen van en naar de stoomschepen van de KNSM voor de kust, later als directiescheepje en om personeel van Amsterdam centraal station naar de Surinamekade te varen waar de KNSM gevestigd was.
In bedrijf tot - 1964
Bijzonderheden - Het schip werd als “motorschip” op 3 februari 1916 besteld door de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij bij de werf: Firma Weduwe J.L. Ceuvel. In het originele (getypte) contract, dat vergezeld gaat van de originele bouwtekeningen en zeer gedetailleerd handgeschreven bestek, werd de opleverdatum na proefvaart vastgesteld op 1 juli 1916, nog geen 6 maanden later dus! De bouwsom bedroeg Hfl 15.650,--. Was de werf eerder klaar, dan kreeg ze voor iedere dag Hfl 15,-- bonus; hetzelfde bedrag stond ook als boete voor iedere dag te laat klaar.
Valk is de originele naam voor het motorscheepje, wat naar verluidt de loods aan boord van de stoomschepen op de Noordzee bracht en belangrijke passagiers gelijk mee terug nam naar Amsterdam. Voorin was 2e klas en achterin 1e klas, een deel van de oude betimmering van de 1e klas accommodatie is nog intact gebleven. Met name de patrijspoorten die gevat zijn in teakhouten luiken die open kunnen zijn redelijk uniek en nog steeds goed waterdicht. Er stond van origine geen stuurhut op, slechts een klapscherm ter bescherming van de schipper en wellicht een tentdoeken dakje. Het scheepje moest dan ook onder de Amsterdamse bruggen door kunnen.
De motor was een Kromhout 70PK. In de bouwopdracht stond in eerste instantie “stoomschip” wat later is doorgehaald en veranderd in “motorschip”. Werf Wed. de Ceuvel had kort daarvoor de Kromhoutwerf overgenomen dus is de keuze voor de motor goed te verklaren.
Valk bleef eigendom van de KNSM tot 1964. Na die tijd is het stuurhuis gebouwd en is de open achterzijde voorzien van een opbouwtje en er werd een rechte achtersteven geplaatst op de oude geveegde sleepkont en werd de kromhout motor vervangen door de DAF die er nu nog in staat.
Op enig moment was het schip eigendom van een Duitser die het in Spakenburg had liggen, waar het rond 1994 uitbrandde. Daarna werd het schip gekocht door Dirk Verwoert uit Arnhem die het schip geheel opknapte en er tot aan zijn dood ruim 20 jaar op woonde.
In 2015 werd het schip gekocht door Vincent van Droogenbroeck uit Hoek van Holland die het laat onderhouden en bewonen door mij, zijn broer Pascal. Het eerste jaar is er veel achterstallig onderhoud gepleegd, gelast, oude teerlagen verwijderd, de originele kont teruggebracht, de schroefas opnieuw uitgelijnd, containers vol met spullen van de oude eigenaar afgevoerd en binnen het hoogst noodzakelijke werk verricht om te kunnen wonen.
Er zal de komende jaren nog veel werk verzet gaan worden. Zo is het de bedoeling om het scheepje volledig zelfvoorzienend te maken, een elektromotor te plaatsen inclusief geluidsinstallatie die het geluid van een kromhout 70PK zal laten horen, deels opnieuw in te richten en op enig moment de open achterzijde weer terug te brengen zoals het ooit was. In augustus 2016 liep de honderdjarige Valk werkhaven Hitland binnen, een mooie warme plek voor dit oude scheepje.
Inmiddels heeft Valk 3 bewoners: Pascal, Sarah en scheepshond Dushka. Iedere dag beseffen we hoe gelukkig we zijn op dit kleine en eenvoudige schip op deze unieke locatie van rust, natuur, wonen, warmte en gezelligheid met varende woonschepen en haar unieke bewoners. Werkhaven Hitland zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid nog lang de thuishaven zijn vanwaar we kunnen uitvaren en waar we naar kunnen terugkeren.