Image

Naam - St. John
Scheepstype - sleepboot
Bouwjaar - 1930
Scheepswerf - A. de Jong, Vlaardingen
Opdrachtgever - J. van Alphen, Rotterdam
Materiaal - Staal, geklonken

Lengte - 20,70 m
Breedte - 5,05 m
Diepgang (huidig) - 1,85 m

Motor - nu: Henschel 480 pk, oorspronkelijk 4 cil. Deutz 245 pk

Vaargebied - NL Rotterdam-Duitsland, Zeeland
Toepassing - sleepvaart

Bijzonderheden - Het schip is in 1930 gebouwd in Vlaardingen in opdracht van J.A. van Alphen. De eerste jaren werd er gesleept in de Rotterdamse haven en voer het met sleepschepen richting Duitsland. In 1940 is het schip gevorderd door de Duitsers en werd het onderdeel van de Netzsperr Gruppe West. Onder de naam Pollux Netztender 33 werd het schip onder andere ingezet voor havenwerkzaamheden in de Duitse onderzeeboothaven te Saint-Nazaire.

In 1947 wordt het schip geretourneerd aan dhr. Van Alphen in Rotterdam. Er wordt mee gewerkt door de zoons van Van Alphen, onder andere in Zeeland bij de Delta-werken, totdat het schip in 1975 de familie verlaat. Dhr Romeijn uit Zaandam koopt het schip om het op te knappen voor zijn zoons die er mee kunnen gaan slepen. De zoons zien het leven als sleepbootkapitein echter niet zitten en uiteindelijk belandt het schip in 1980 in Enkhuizen. Hier eindigt het werkzame leven van de St. John. Jan Schoen laat het schip bij de Kromhoutwerven te Amsterdam intimmeren tot een gerieflijke woning. Ook heeft de "oude dame", de 4 cilinder Deutz, de geest gegeven. De motor wordt vervangen door een 12 cilinder Henschel 480 pk met bouwjaar 1968, en de keerkoppeling wordt vervangen door een Reintjes.

In 1983 wordt het schip alweer te koop aangeboden voor een vraagprijs van 185.000 gulden. In 1985 gaat de sleepboot uiteindelijk richting Stampersgat om in 1991 weer in de regio Rotterdam aan te komen. Dhr Lammertink en zijn vrouw wonen erop in Krimpen aan de Lek, totdat wij het schip in 2007 zien liggen. De familie Lammertink gaat emigreren naar Griekenland en wij hoeven niet lang na te denken. Sindsdien wonen we aan boord. Na enkele omzwervingen via de randmeren en Den Bosch, zijn we uiteindelijk beland in de prachtige werkhaven Hitland. De St. John vaart nu enkel nog voor het plezier.

Image
Image

De St. John hierboven uiterst links. Saillant detail is dat stoomsleepboot Fatima (rechts) in 1986 ook nog een tijdje hier in Werkhaven Hitland heeft gelegen.

Image