Naam - Pieter Cornelis
Scheepstype - IJsselaak
Bouwjaar - 1912
Scheepswerf - Cornelis Snoei te Ouderkerk aan de IJssel
Opdrachtgever - Jacobus Terlouw
Lengte - 19,24 m
Breedte - 4,12 m
Diepgang - 0,5 m
Motor (huidig) - Yanmar 4JH-HTE
Toepassing - Waarschijnlijk vervoer van zand en grind
Aan de overkant van de huidige Werkhaven Hitland, op de werf van Cornelis Snoei in Ouderkerk aan de IJssel, wordt in 1912 de ijsselaak Pieter Cornelis gebouwd, toen met de naam Spes Salutis. Het schip wordt eigendom van Jacobus Terlouw, een schipper uit Capelle aan den IJssel. In juni 1925 verkoopt hij zijn ijsselaak aan schipper P. W. van Ballegooijen uit Zwijndrecht, die het schip koopt voor zijn zoon J. H. van Ballegooijen om er vracht mee te varen, waarschijnlijk zand of grind.
Op 19 februari 1945 wordt de ijsselaak in Hendrik Ido Ambacht door de Duitsers in beslag genomen. Een half jaar later, op 6 juli 1945, wordt het schip beschadigd teruggevonden in Amsterdam. Aan boord treft men een achtergebleven Duitse soldaat aan. Schipper Van Ballegooijen heeft naderhand voor de periode maart en april een ‘schadevergoeding’ van 6 gulden per dag via ‘de wederopbouwinstantie’ ontvangen. Na de oorlog heeft het schip vermoedelijk tot 1948 met vracht gevaren. Daarna is de ijsselaak gebruikt als woning in Zwijndrecht. De weduwe Van Ballegooijen heeft tot haar 93ste op het schip gewoond.
In februari 2001 koopt scheepswerf Gebroeders van der Pol in Zwijndrecht het schip om het vervolgens in mei 2002 als casco door te verkopen aan Chris van der Wilt. Van der Wilt betimmert het ruim en vernoemt later het schip naar zijn overleden broer Pieter Cornelis. In mei 2008 kopen Jesse en Femke Kazemier de ijsselaak Pieter Cornelis. In de jaren die volgen werken zij gestaag doch volhardend aan de restauratie van het schip, inclusief het inbouwen van een motor. Met als stip op de horizon: de ijsselaak Pieter Cornelis in volle glorie en opnieuw onder zeil.