Image

Naam - Confiance
Scheepstype - Groninger Tjalk
Bouwjaar - 1909
Scheepswerf - A. Aten Stadskanaal
Materiaal - Staal

Lengte - 24,91 m
Breedte - 4,82 m
Diepgang (huidig) - ca. 0,9 m

Motor - Iveco 120 PK

Vaargebied - Heel Nederland
Toepassing - Vrachtvaart

Bijzonderheden - Een korte historie van de Confiance. Het schip is in 1909 in Stadskanaal gebouwd en heeft altijd Confiance geheten. Tot 1941 is de schipper Berend Brouwer uit Groningen. De Confiance wordt dan gekocht door Gerrit Zielstra, wiens eigen schip bij het bombardement op Rotterdam verloren is gegaan. De Confiance wordt later in de oorlog gevorderd en naar Oldenburg (D) afgevoerd. Zielstra laat dit niet zomaar gebeuren en gaat na de oorlog in Duitsland op zoek naar zijn schip. Hij vindt het in Lehr (D) en gaat er weer op varen. In Zaandam eindigt de Confiance haar leven als zeilende vrachtvaarder en wordt het enige tijd gebruikt als opslag voor vogelzaad. In de jaren ‘60 wordt de Confiance als een van de eerste charters weer onder zeil gebracht door de familie de Jongh. Zo`n 30 jaar vaart de Confiance met groepen vanuit Harlingen op de Waddenzee. De laatste charterjaren is de Confiance in handen van stichting “Roer in handen”. Deze stichting organiseert vaarvakanties voor mensen met psychiatrische problematiek. In 2006 is de chartervaart met de Confiance niet meer rendabel en is het schip dringend toe aan groot onderhoud.

In 2006 begint voor de familie Bartens het avontuur op de Confiance. Zij kopen het schip uit de charter en beginnen aan groot onderhoud en ombouw naar varend woonschip. Vlak en kop zijn doorgeroest en als het regent drupt overal water door luiken en poorten. Na 5 jaar klussen zijn interieur, installaties, tuig en een groot deel van de kop en voordek van het schip vervangen. Ondertussen wordt er gewoond en gevaren. Het eerste jaar zeilen breekt de giek en maken ze diverse penibele momenten door. Na een paar jaar is het schip weer in betere conditie en krijgen ze meer handigheid in het varen. Het wonen gebeurt al wel aan boord eerst in Zeewolde en Gouda, en sinds 2014 in de werkhaven Hitland. Het schip blijft bevaren worden en een paar keer per jaar gooien zij de trossen los en de zeilen omhoog.

Maart 2020 komt de Confiance te koop, de familie Bartens begint aan een nieuw avontuur. Bij het ‘toevallig’ scrollen op Funda komen de nieuwe eigenaren, familie Vos, de Confiance tegen. Zonder enige ervaring maar naarstig zoekend naar een wijze van wonen die bij hen past wordt een bezichtiging snel gepland. Het wonen in de natuur, het gevoel van vrijheid en avontuur zoeken zij en wordt gevonden. De aankoop is (los van alle papieren beslommeringen) snel beklonken. In augustus 2020 wisselt het schip van schipper en hoewel het idee was om langzaam zou wennen aan het varen worden na enkele weken de trossen gelost. De familie Vos is op slag verliefd op het wonen en leven op het water. Een ‘bijbaan’ als maat op de charter zal de benodigde vaaruren gaan opleveren en 2021 wordt een jaar waarin een langere tocht gemaakt zal gaan worden. Circa elke vier weken vaart de Confiance uit zodat het schip en de nieuwe bewoners de vrijheid blijven proeven. Het schip en de nieuwe bewoners wennen zo snel aan elkaar.